樂壇新人王 — 翁瑋盈

樂壇新人王翁瑋盈

(刊於New Monday 網站 第 231 -232 期)
text: Corita @New Monday 網站

唔 好誤會,我所講的「新人王」並唔係幕前獻唱新面孔,而係新進作曲家翁瑋盈(Janet),佢個名可能大家真係會陌生 d,但係只要數數佢o既作品,擔保你一定聽過、唱過!《跳水》,《16號愛人》、《南瓜車》… 有印象未?除流行曲之外,Janet仲有參與電影配樂,包括有就唻出o既 sound track 《公主復仇記》同彭浩翔即將上畫o既新戲《AV》,而在 04年CASH流行曲創作大賽,Janet更以《同一屋簷下》奪得亞軍,以入行 1年計,成績認真彪炳!

《跳水》
「02年夏天,憑著一些經歷,寫出一首完整歌,開頭只係想 post 討論區同其他人分享,,機緣巧合之下就畀音樂製作人黃艾倫發掘到,亦因而開始我的創作生涯。」Janet 的作品《跳水》終於在 04年首次登場,雖然唔係大碟內的第一主打,但呢首歌瞬間成為 K場hit歌,對修讀正統古典音樂的Janet 來唻講,的確喜出望外。

《16號愛人》
話說在專輯入面,多首歌曲都有電影或者廣告配合宣傳,但係咩噱頭都無的《16號愛人》,就憑舒文編曲同監製,以Janet 的曲加上Wyman 詞,配合Joey 的演繹,再次成為各大卡拉OK必點好歌,認真利害。「其實首歌出街版本同我的 demo都有幾大分別,好開心可以同Wyman同舒文合作,亦都多謝Joey 將首歌演繹得咁好。緊我最希望可以合作歌手就係Eason,因為佢同Joey一樣好有自己風格,無論咩類型歌都掌握得好好。而家我專注於同黃艾倫合作《公 主復仇記》sound track 的製作之中,希望未來一、兩個月可以出街啦!」04已經打咁好基礎,相信Janet 05年會有更好成績。

文章刊登日期: 2005 年 3 月8 日

發表迴響

在下方填入你的資料或按右方圖示以社群網站登入:

WordPress.com 標誌

您的留言將使用 WordPress.com 帳號。 登出 /  變更 )

Google+ photo

您的留言將使用 Google+ 帳號。 登出 /  變更 )

Twitter picture

您的留言將使用 Twitter 帳號。 登出 /  變更 )

Facebook照片

您的留言將使用 Facebook 帳號。 登出 /  變更 )

連結到 %s

%d 位部落客按了讚: